Öppna lördagar på Arkivcentrum Syd

Aktuellt

I höst har vi öppet följande lördagar med visning av Landsarkivets magasin och samtliga lokaler:

9 september

7 oktober

11 november

9 december

Kom ihåg att föranmäla er till vår reception på 046- 222 17 00 eller på vår mail: reception.acs@skane.seMånadens dokument för juni 2017

Aktuellt

Kommer från Lunds stadsarkiv

I Lunds stads byggnadsnämnds arkiv (1875-1970) finns några arkivboxar som innehåller handlingar om ”projekt LAGA LUND”.

Inom stadsarkitektkontoret gjordes en utredning om den rivningsverksamhet åren 1945-1970 som ej resulterat i ersättningsbyggen utan i stället lämnat efter sig påträngande och miljöförstörande sår i stadsbilden. En bedömning gjordes över vilka tomter som sannolikt under lång tid kom att ligga obebyggda och i stället användas som parkeringsplatser. För dessa föreslogs miljöförbättrande åtgärder genom avgränsning mot gatorna med plank eller murar i kombination med kantplantering av relativt uppvuxna träd.

Volymerna innehåller en beskrivning av projektet med ca 75 st fotografier, samt illustrationer hur utseendet av stadsbilden förbättras efter föreslagna åtgärder.

kartalundsstadskarnastoratomegatanstora-tomegatan-lilla-algatan-rivningstomt

Klicka på länken: Månadens dokument för att kika på förgående månader.

 


Filmvisning från Arkivens dag 2015

Okategoriserade

På Arkivcentrum Syd arrangeras varje år ett omfattande program på Arkivens dag, ett samnordiskt evenemang som hålls den andra lördagen i november. Lokalerna öppnas för utställningar, föredrag, kurser, guidade visningar och mycket mer, allt med fri entré. Ett smakprov på hur det hela kan se ut finns i länken nedan.

Arkivens dag 2015